Énekkar

  • Plébániánk közösségei/Énekkar
  • Rochlitz Kinga
  • 2016. október 30.
  • 336

A Budapesti Belvárosi Főplébániatemplom zenei élete egyike Budapest legősibb kulturális hagyományainak.
A Plébániatemplom zenei együttese több mint három évszázados folyamatos múltra tekinthet vissza, Buda visszafoglalása után egy esztendővel, 1687-ben szerveződött újra a rendszeres egyházzenei szolgálat.
A Plébániatemplom számos képzőművészeti érték őrzője és egyben történelmi, illetve zenetörténeti események kiemelt helyszíne.
A zenetörténeti emlékek sorából csak néhány: 1801-ben itt volt Mozart: Requiem című alkotásának a magyarországi bemutatója, a 19. században pedig a templom kórusán Liszt Ferenc volt számos alkalommal a misék és hangversenyek dirigense. Missa Choralis-a itt hangzott fel Magyarországon először, Via Crucis című alkotásának pedig ősbemutatója volt a Plébániatemplomban.
A viharos időket megélt zenei együttes a mai napig töretlenül folytatja hivatását, évközben a vasárnapi latin nyelvű szentmiséken teljesíti egyházzenei szolgálatait. A Főplébániatemplom Pro-Civibus díjjal kitüntetett Énekkarának repertoárja a gregoriántól a kortárs zenéig ível, Liszt Ferenc szellemi hagyatékának ápolásával és az értékeket hordozó magyar alkotások megszólaltatásával kiemelt figyelemmel szolgálja a magyar kulturális örökséget.
November 2-án, Halottak Napján minden esztendőben hagyományosan előadásra kerül Mozart: Requiem című alkotása, a nagyböjti időszakban Bach: János-passiója és Húsvét vasárnapján Haydn: Nelson miséje, mindezek természetesen zenekari kísérettel, neves szólisták közreműködésével.
Lelkes és jókedvű munkával készülünk hétről-hétre a szolgálatok zenei előadásaira, szeretettel várunk minden énekelni szerető zenebarátot sorainkba.
A próbák péntekenként vannak 19-21 óráig a Plébánia Szent Kinga Közösségi Otthonában (V. Egyetem tér 5), a vasárnapi énekkari szolgálatok általában 9-11 óráig tartanak.
Jelentkezni a helyszíneken személyesen, illetve Virágh András karnagy-zeneigazgatónál lehet telefonon 20/823-2095, vagy e-mailen: viragh.andras@chello.hu
A Belvárosi Főplébániatemplom zenei életéről és orgonáinak történetéről részletes leírást olvashatnak a csatlakozó linken.
A Főplébániatemplom vezetősége és a magam nevében tartalmas időtöltést kívánok a Plébániatemplom weboldalán:

Virágh András
Liszt-díjas orgonaművész-karnagy