Énekkar

  • Plébániánk közösségei/Énekkar
  • Aranyossy Mihály
  • 2016. október 30.
  • 507

A Budapesti Belvárosi Főplébániatemplom zenei élete egyike Budapest legősibb kulturális hagyományainak.
A Plébániatemplom zenei együttese több mint három évszázados folyamatos múltra tekinthet vissza. Buda visszafoglalása után egy esztendővel, 1687-ben szerveződött újra a rendszeres egyházzenei szolgálat.
A Plébániatemplom számos képzőművészeti érték őrzője és egyben történelmi, illetve zenetörténeti események kiemelt helyszíne.
A zenetörténeti emlékek sorából csak néhány: 1801-ben itt volt Wolfgang Amadeus Mozart: Requiem című alkotásának a magyarországi bemutatója, a XIX. században pedig a templom kórusán Liszt Ferenc volt számos alkalommal a misék és hangversenyek dirigense. Missa Choralis-a itt hangzott fel Magyarországon először, Via Crucis című alkotásának pedig ősbemutatója volt a Plébániatemplomban.
A viharos időket megélt zenei együttes a mai napig töretlenül folytatja hivatását, évközben a vasárnapi latin nyelvű szentmiséken teljesíti egyházzenei szolgálatait. A Főplébániatemplom Pro-Civibus díjjal kitüntetett Énekkarának repertoárja a gregoriántól a kortárs zenéig ível, Liszt Ferenc szellemi hagyatékának ápolásával és az értékeket hordozó magyar alkotások megszólaltatásával kiemelt figyelemmel szolgálja a magyar kulturális örökséget.
November 2-án, Halottak Napján minden esztendőben hagyományosan előadásra kerül Wolfgang Amadeus Mozart: Requiem című alkotása, a nagyböjti időszakban Johan Sebastian Bach: János-passiója, valamint Húsvét vasárnapján Joseph Haydn: Nelson miséje. Mindezek természetesen zenekari kísérettel, neves szólisták közreműködésével.
Lelkes és jókedvű munkával készülünk hétről-hétre a szolgálatok zenei előadásaira, szeretettel várunk minden énekelni szerető zenebarátot sorainkba.
A próbák péntekenként vannak 19-21 óráig a Plébánia Szent Kinga Közösségi Otthonában (1053 Budapest, Egyetem tér 5. I. emelet), a vasárnapi énekkari szolgálatok általában 9-11 óráig tartanak.
Jelentkezni a helyszíneken személyesen, illetve Virágh András karnagy-zeneigazgatónál lehet.
A Főplébániatemplom vezetősége és a magam nevében tartalmas időtöltést kívánok a Plébániatemplom weboldalán:

Virágh András
Liszt-díjas orgonaművész-karnagy

Elérhetőség:
telefon: +36-20-823-2095
E-mail: andrasvir60@gmail.com