Énekkar

  • Plébániánk közösségei/Énekkar
  • Aranyossy Mihály
  • 2016. október 30.
  • 540

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei élete egyike Budapest legrégebbi kulturális hagyományainak.
A Plébánia-templom zenei együttese több mint három évszázados folyamatos múltra tekinthet vissza. Buda visszafoglalása után egy esztendővel, 1687-ben szerveződött újra a rendszeres egyházzenei szolgálat.
A Plébánia-templom számos képzőművészeti érték őrzője és egyben történelmi, illetve zenetörténeti események kiemelt helyszíne.
A zenetörténeti emlékek sorából csak néhány: 1801-ben itt volt Wolfgang Amadeus Mozart: Requiem című alkotásának a magyarországi bemutatója, a XIX. században pedig a templom kórusán Liszt Ferenc volt számos alkalommal a misék és hangversenyek dirigense. A Missa Choralis itt hangzott fel Magyarországon először 1872. február 4-én.

A templom énekkara 2018. március 2-án alakult újjá Dr. Gesztesi-Tóth László zenei igazgató vezetésével. Gesztesi-Tóth úr folyamatosan várja a közös éneklés iránt érdeklődők jelentkezését a közös éneklésre az alábbi elérhetőségeken:

Dr. Gesztesi-Tóth László zenei igazgató
telefon: +36-20-823-3012
E-mail: karnagy.belvarosiplebania@gmail.com