72 óra kompromisszum nélkül

  • Archívum/Archív események
  • Aranyossy Mihály
  • 2017. október 15.
  • 97

72 óra kompromisszum nélkül:

A budapesti Belvárosi Plébániatemplom is az önkéntes akció helyszíne volt.
A 72 óra kompromisszum nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet a három történelmi keresztény egyház szervez. Az akció Magyarország fiatalságát hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért, környezetükért. Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (fogyatékkal élők, idősek stb.).
A kezdeményezés Németországból indult 2002-ben, azóta egyre több országban rendezik meg. Magyarország 2006-ban csatlakozott a felhíváshoz, akkor még csak a szombathelyi és a győri katolikus egyházmegyében. Országos szinten 2007 márciusában szervezték meg először, 2008 óta mindig október második hétvégéjén kerül sor az akcióra. Az évek során egyre több önkéntes és helyszín csatlakozott, folyamatosan nő a megvalósított feladatok száma is.

Az idei évben a Belvárosi Plébániatemplom is csatlakozott a helyszínekhez. Az önkéntes csapatok október 12-én, csütörtökön este tudták meg, hol teljesítik a vállalásukat. Pénteken kellett a csapatoknak kitalálniuk és megtervezniük, hogyan hajtják végre a kapott feladatot. Szombaton zajlott a munka, amit vasárnap értékeltek. Az idei évben a Belvárosi Plébániatemplom takarítását a Károli Gáspár Református Egyetem szociális munkás szakos hallgatói kapták. Elnézve ezeket a fiatalokat, a mosolyukat, az őszinte lelkesedésüket, nem csak a templomot varázsolták ragyogó tisztává, hanem bennünket is elbűvöltek. Ők megtapasztalták a közös és önzetlen munka örömét, nekünk pedig erősödött az a meggyőződésünk, ami az akció hitvallása is, hogy több vagy, ha adsz.
További információk: https://72ora.hu